Ez még Dalínak is "túl celeb". Ez volt az első gondolatom, amikor a 110 éve született Salvador Dalí megemlékezésére írt cikkek között megakadt a szemem egy (eredetileg angol) főcímen:

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve.

Szeretném itt és most leszögezni, hogy nem vagyok sem a szürrealizmus, sem Dalí szakértője, sőt, főzni sem tudok annyira, mint amennyire szeretnék, és igyekszem ebben a posztban még a látszatát sem kelteni ennek, miközben próbálom feldolgozni a legbizarrabb szakácskönyvet, amivel eddigi életem során találkoztam. Valójában nem is tudom, hogy merjem-e egyáltalán leszakácskönyvezni. Hiszen egy része a műnek valóságos szakácskönyv, ehető(nek tűnő) ételek receptjeivel, de a fogások között azonban bőven akadnak olyanok, amelyek inkább csak arra jók, hogy képet alkothassunk belőlük a festő és ultra-gazdag környezetének ma már egyébként kissé vicces, bohózatba illő extravagáns életstílusáról. De megenni, megfőzni őket? Józanul szerintem kevesen vállalkoznának arra, hogy Dalí receptjeivel fejest ugorjanak a szürrealizmus gasztro-őrületébe. Maradjunk annyiban, hogy valószínűleg többen nézegetnék, mintsem használnák, így nem lehetséges a pontos műfaji behatárolás.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

A Les Diners de Gala az evés és a szex, az érzékiség két legfontosabb metaforáját egyesíti egy vérbeli szürrealista műalkotásban, amely már a csillogó aranyszínű védőborítójával is lenyűgöző példája az 1970-es évek pazarságának pazarlásának. Bizonyára vannak, akik számára a cím ismerősen cseng, nem véletlenül. Dalí 1971-ben ugyanezzel a címmel egyszer már megjelentetett egy tizenkét képből álló pszichedelikus, szado-mazochista kulináris litográfiai portfóliót. Két évvel később talán egy gyerekkori fantáziát váltott valóra, amikor 68 éves korában kiadta franciául és angolul az "isteni" Dalí dicsvágyó, 322 oldalas gazdagon illusztrált behemót szakácskönyvet. (Később egyébként más nyelvekre, például németre is lefordították.)

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Érdekes, hogy nálunk mintha nem lenne köztudatban, nekem legalábbis nem sikerült róla semmi hasznosat  előásnom magyarul. Ezért is döntöttem úgy, hogy írok róla, és bemutatok pár receptet belőle. Sőt, a poszt végén még egy bónuszt is találsz...

Ha Dalí valaminek nekiáll, annak garantáltan valami nagyon zűrzavaros végeredménye lesz. Ennek megfelelően ez a könyv sem tartozik a könnyen emészthető művek közé. A már említett litográfiákra asszociáló, azok címét viselő tizenkét fejezeten átívelő gasztronómiai kaland 136 bizarr, esetenként pedig egészen rémisztő fogást tartalmaz Dalí erősen erotikus rézkarcai és festményei között megbújva.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Valójában ezért is hezitáltam szakácskönyvnek hívni, mert nehéz eldönteni, hogy mi hangsúlyosabb a könyvben: a receptek vagy az illusztrációk? Az embernek már-már az az érzése, hogy ez utóbbiak valahogy ellopják a show-t, és a receptek lesznek a szakácskönyv mellékszereplői. "A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne." Ennek megfelelően néha a receptek is elég kuszák. Olyan varázslósak. Először egy kicsi ez, ó, aztán meg egy kicsi az, keverd, kutyuld, forrald, csak érzéssel! És a recept felénél olyan összetevők, amit a hozzávalók listában elfelejtettek felsorolni...őrület.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Pedig ha hitetünk az előszónak, és a receptek jelzéseinek, akkor közülük többet olyan legendás francia éttermek séfjei jegyeznek, mint Európa egyik legrégebb óta működő étterme a Tour d'Argent, a Buffet de la Gare de Lyon, a Maxim's vagy a Lasserre, akik (az ingyenreklám fejében) nem voltak restek az ételeket és italokat amúgy szenvedélyesen imádó, és valószínűleg ezekben az éttermekben is gyakorta megforduló Dalí legújabb polgárpukkasztásához egy kis segítséget nyújtani. (A receptek egyébként amerikai mértékegységeket használnak, ezért minden mennyiség elé a "kb." odaértendő. Csak úgy, Dalísan. :) )

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Rák erőleves

1 kg folyami rák (vagy garnélarák)
2 liter víz
cayenne bors
2 evőkanál paprika
sáfrány
50 dkg apróra vágott borjúhús
4 marék rizs
4 tojás sárgája

Egy nagy fazékban tegye fel forrni a vízben az apróra vágott borjúhúst és rizst, sóval, borssal, paprikával és sáfránnyal ízesítve. Amint a levest forrni kezd, törje össze a rákokat egy mozsárban, az egyiket a másik után. Ügyeljen arra, hogy valóban jól összetörje őket, pépessé, majd adja fokozatosan a húsleveshez. Főzze 45 percig.

A levest ezután "kínai stílusban" szűrje le, azaz olyan szitán, amelyen egy fakanállal az összes levet ki tudja préselni a sűrűjéből. Tegye vissza a tűzre, de ne engedje felforrni miközben hozzákeveri a tojások sárgáját. Elkészült a húslevese. Ha javasolhatom, vékony fokhagymás pirítóssal tálalja.

Már ebből is látszik, hogy az egyetlen diétás irányzat, amit ez a könyv követ, az a hedonizmus. Itt nincs helye a kalória-, koleszterin meg a szénhidrát számlálgatásnak. A Rokfortos pulykához például fél kiló rokfort sajt kell.

Rokfortos pulyka

1 fiatal pulyka
1 májas hurka
20 dkg rokfort sajt
3 kocka "kis-svájci" sajt (Swiss Knight Wedges)
só - bors - szerecsendió
1-1 evőkanál olaj és liszt
3 csésze víz
2 tyúkhúsleves kocka
2-2 sárgarépa és hagyma, felszeletelve
Újabb 30 dkg rokfort sajt (50 dkg összesen)
17 dkg zsemlemorzsa
10 dkg kukoricaliszt
1 tojás sárgája, plusz 2 tojás
1 liter víz
még két evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál vaj

Tisztítsa meg a pulykát, és gyengéden perzselje meg. Meg fogjuk tölteni. Egy tálban keverje össze a hurkát, a 20 dkg rokfort sajtot, és a kockasajtokat. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítse. Töltse bele a pulykába, majd zárja be a madarat.

Egy nagy serpenyőben pirítsa meg az olajon a lisztet. Amikor már kezd világos barna színe lenni, adja hozzá a 3 csésze vizet, a húsleves kockákat, sárgarépát és a hagymát. Mikor felforrt, tegye rá a madarat. Fedje le és párolja 1 órán keresztül. Eközben készítsen sima krémes masszát a maradék rokfort sajtból, zsemlemorzsából, kukoricalisztből, a tojássárgájából és az egész tojásokból. Sózza ízlés szerint.

Egy külön edényben forralja fel a vizet és adjon hozzá sót. Egy evőkanál segítségében szaggasson tojásméretű darabkákat a masszából, és tegye a vízbe. Amikor feljönnek a víz tetejére, vegye ki őket, és csepegtesse le őket egy konyharuhán. Ezután forgassa őket zsemlemorzsába.

Öntse le a pulyka alól a mártást, szűrje le róla a zsírt , és tartsa melegen egy szószos tálalóedényben.

A pulykát és körülötte a "fánkokat" helyezze egy vajjal kikent tepsibe. Süsse 200 fokon 15 percig. Figyeljen, mert a fánkok nagyon gyorsan aranybarnára sülnek, gyakran meg kell őket forgatni.

Erre egyébként Dalí már a könyv elején figyelmezteti is a diétázó, az evés örömét önbüntetésbe átfordító olvasót a maga pökhendi, barokkos stílusában, amikor úgy vezeti fel a recepteket, hogy "az első recepttől az utolsóig, a Les Diners de Gala útmutatói és illusztrációi kizárólag az ízek élvezetének vannak alárendelve". Valahogy sejtettük. Az önsanyargatóknak ez a könyv túlságosan is "pimasz és kíméletlen", ezért nekik azt javasolja: azzal a lendülettel, ahogy kinyitották, zárják is be.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

A receptek között csak olyan ételek találhatók, amelyeknek Dalí ízlésének megfelelően "tiszta, az intelligencia számára érthető formája van". Úgy mint szalonnás borjúvelő, grillezett bárányfej, malacfül leves, saláta "ahogy Alexandre Dumas készítené", békakrém, csiga saltimbocca, töltött articsóka, banános pite, pezsgősörbet, likőrös aszalt szilva....és persze mindenben vagy egy csipetnyi őrültség. Éppen csak annyi, ami segít elrugaszkodni a valóságtól. A császári páva például fürjből készül és az avokádós pirítós sem éppen gyenge gyomrúaknak való, hiába is reménykednek a vegák...

Avokádós pirítós

3 avokádó
1 bárányvelő (elkészítve)
25 dkg darált mandula
12 szelet rozskenyér
3 evőkanál tequila

Először is készítse el a velőt. Áztassa hideg vízbe, és távolítsa el a külső hártyát. Tegye vissza a vízbe; ne legyen véres. Tegyen fel fél liter vizet forrni egy-harmad csészényi ecettel és egy fél marhaerőleves kockával. Mikor felforrt, adja hozzá a velőt és főzze 25 percig.

Vegye ki a velőt a vízből, szűrje le, és egy villával törje össze. A villával dolgozza hozzá az avokádókat. Adja hozzá a darált mandulát, egy kis sót és cayenne borsot (ne legyen túl visszafogott) és ha lehetséges, három evőkanál tequilát. Pirítsa meg a rozsszeleteket a sütőben, és kenje meg bőségesen a krémmel.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Ezeréves tojás

1 tucat tojás
1½ kvart (kb. 1½ liter)  viz
5 egész szegfűszeg
3 evőkanál cukor
3 evőkanál ecet
Tabasco szósz
2 citrom (8 felé vágva)
¾ teáskanál kakukkfű
4 teafilter
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

Mint az bizonyára Ön előtt is ismeretes, az ezeréves tojás a kínai konyha egyik ékköve. E recept keretein belül nem próbáljuk meg elérni a végső tökéletességet, egyszerűen csak egy szórakoztató főzési útmutatót adunk ehhez a fogáshoz, amelynek megvan az az előnye, hogy jó előre elkészíthető.

Először is, főzze a tojásokat tíz percig sós vízben. Ezután vegye ki őket, tegye hideg folyó víz alá, ez később megkönnyíti a pucolásukat. A tojás főzőlevéhez adja hozzá a szegfűszeget, cukrot, ecetet, Tabasco szószt, a felvágott citromot és a kakukkfüvet és forralja 15 percig. Vegye le a tűzhelyről, és áztassa benne a teafiltereket 10 percig.

Tegye a kockára vágott hagymát és fokhagymát egy befőttesüveg aljába, majd adja hozzá a héjas tojásokat. Végül öntse rá a főzetet úgy, hogy az a tojásokat teljesen ellepje. Zárja le az üveget, és helyezze el a hűtőszekrény alsó polcán.

Végezetül legyen türelmes! Három hét múlva felnyithatja az üveget és felszolgálhatja a tojásokat. Ezek a tojások kitűnően illenek a hideg húsokhoz és a halakhoz.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

A vizuális lakomát litográfiákon túl a Maldoror énekei (1934) könyvillusztrációi és a Gargantua és Pantagruel (1973) grafikái közül válogatott képei jelentik, amelyek - bár nem e célból készültek - tökéletesen beleillenek a könyvbe. De természetesen mint minden modern szakácskönyv, a Les Diners de Gala sem nélkülözi a fogásokról készült fotókat. A giccs határát súroló, díszes ezüstökön és morbid állatpreparátumok társaságában feltálalt ételekről készült fényképeket minden bizonnyal nem Dalí készítette, de hogy az 1941-es Egy éjszaka a Szürrealista Erdőben vacsoráról készült filmfelvételből már ismerős szürrealista foodstylingban benne volt a keze, azt készpénznek vehetjük. (Az indavideón Te is megnézheted, egy perc, érdemes!)

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Sajnos nekem nem volt még szerencsém kézbe fogni ezt a művészi alkotásnak önmagában is beillő szakácskönyvet. Hogy lesz-e valaha is? Hát nem tudom. Azokat az összegeket elnézve, amelyekért gazdát cserélnek a ritkaságnak számító példányok az aukciós házak árverésein (vagy akár az ebay-en), nem valószínű. De ha esetleg olyasvalaki olvassa ezt az írást, aki szerencsés tulajdonosa egy Dalí szakácskönyvnek, azt szívesen vendégül látom egy kávéra, ha elhozza magával. Az se baj, ha nincs benne ilyen aláírás, mint ebben itt...

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Addig is megpróbálok megszerezni és majd közzétenni minél több receptet belőle, főleg a tizedik fejezet, az afrodiziákumok receptjeit. Gondolom erre kíváncsiak a legtöbben. A címek sokat sejtetőek: Aphrodité püréje, Szirén vállak, Átdöfött szív, Sába királynője pástétom, Casanova koktél...ez utóbbinak a receptjét máris tudom prezentálni.

Casanova koktél

egy narancs leve
egy evőkanál keserű (Campari)
egy teáskanál őrölt gyömbér
négy evőkanál brandy
két evőkanál Vieille Cure
egy csipetnyi cayenne bors

Tökéletes azokra az alkalmakra, amikor a körülmények, úgy mint kimerültség, a túl sok munka, vagy egyszerűen csak a túlzott józanság egy szíverősítő (pick-me-up) után kiált. Következzék egy többszörösen kipróbált, bevált recept. És kiemelném még egy előnyét ennek a főzetnek: nem szükséges hozzá olyan savanyú arcot vágni, mint a legtöbb gyógyír elfogyasztásához.

A pohár alján keverje össze a borsot és a gyömbért. Öntse rá a keserűt, majd a brandy-t, végül a Vieille Cure-t. Tegye hűtőbe, vagy még inkább a mélyhűtőbe. 30 perc múlva vegye ki, és keverje bele a narancs levét. Igya meg...és várja a hatást.
Meglepően gyorsan jön.

Ezt most hogy értsem? Nem tudom, Te hogy vagy vele, de engem ez az utolsó mondat - főleg "Dalí szájából " - valahogy megrémít.

És akkor a bónusz, ahogy megígértem.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

A vacsorákhoz bor is kell, így 1977-ben Dalí megjelentette a Les Vins de Gala című könyvet is. (A képeken az angol, 1978-as kiadás.) Ezek után már ugye Te sem lepődsz meg azon, hogy a szakácskönyv mellett ezt a dobást sem hagyta ki Dalí? A 296 oldalas, 124 színes és további számos fekete-fehér illusztrációt tartalmazó könyv tökéletes, üdítő keveréke a művészetnek, a szórakoztatásnak és az ismeretterjesztésnek.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

A reprodukciók mellett itt is találhatunk teljesen új, egyedülálló rajzokat, amelyeket Dalí kifejezetten a könyvhöz készített. Kiindulópontja a borkészítési folyamatot leíró és ábrázoló tizenötödik századi miniatúrák és tizenkilencedik századi francia tudományos munkák voltak, amelyeket természetesen utánozhatatlan stílusában átdolgozott.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

A könyv Max Gérard tolmácsolásában bemutat tíz isteni bort (Dix Vins du Divin), köztük az Ay, Shiraz , King Minos, Lacrima Christi, Châteauneuf-du-Pape, Romanée-Conti, Château d' Yquem, Nagy bordói vörös, Sherry és a kaliforniai borok - mintegy a bor általános történetén átívelve. A második részben pedig Louis Orizet átcsoportosítja a világ borait aszerint, hogy milyen érzések, érzetek tartoznak hozzájuk Dalí szerint.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Így születtek meg az öröm, a lila, az esztéticizmus, a hajnal, az érzékiség, a fény, a nagylelkűség, a léhaság, a fátyolok, és a lehetetlen borai.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Emellett részletes leírást olvashatunk a borkészítés botanikai és kémiai hátteréről, természetesen van benne gasztronómiai ajánló az ételek és a borok párosításáról, és számos gyakorlati tanács és útmutató a borok tárolásáról, felszolgálásáról és fogyasztásáról.

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

A könyvet különböző híres borkedvelő íróktól származó szövegrészletek is gazdagítják, köztük például Baron Philippe de Rothschild, a híres Mouton Rothschild borászat tulajdonosa is hozzájárult egy verssel. (Neki egyébként 1958-ban Dalí borcímkét is tervezett.) Végezetül pedig található benne egy felsorolás a világ - és különösen a franciák - borairól és részletes térkép a szőlőtermő területekről.

A könyveket német nyelven egyébként "megtaláltam" a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárának elektronikus katalógusában (rekord itt és itt). Sehol másutt - főleg nem eredeti nyelven - nyomuk sincsen kis hazánkban!

Salvador Dalí ritka, erotikus vintázs szakácskönyve

Nekem ez a két könyv most az álom.

És végül hadd kérdezzem meg. Csak nekem volt ez akkora újdonság? (Nem baj ha igen, csak kíváncsi vagyok.) Te ismerted őket? Esetleg találkoztál is már velük? NETÁN MEGVANNAK NEKED???

Hogy tetszettek?

Szereted a különleges könyveket? Akkor ez is Neked való! Kurt Vonnegut kiadatlan rajzai egy most megjelent kötetben olyan oldaláról mutatják be a fiatal korában elutasított kortársi amerikai irodalom és ellenkultúra egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakját, mint még eddig soha. Tudtad, hogy milyen tehetséges grafikus volt?

Tetszett? Mondd el itt!Oszd meg! Facebook | Twitter | Google+1

Nem tudom Te hogy vagy vele, de én szétfagytam ma. Valahogy nem vettem komolyan, hogy május végén sál-sapka-kesztyű. Most, hogy végre itthon vagyok, egy kávé mellett nekiülök a kedvenc oldalaimat átböngészni, és felteszem a lábam...fáznak. És akkor szembe jön velem ez.

Kedvencem, a lábtartóm

Ez a nem mindennapi lábtartó, amibe ha kell (mint most) belesüllyesztheted a lábad, mert jó puha és meleg. És cuki. Nagyon. A nyuszi a fürdőben is megirigyli, annyira. Szóval mi is ez? Pontosabban, mik ezek? Elefánt, malac, és talán egy birka és kutya? Talán Neked sikerül beazonosítani őket. 

Kedvencem, a lábtartóm

A Petstools névre hallgató zsámolyokat Hanna Emelie Ernsting tervezte, és mókás kiegészítői lehetnek bármilyen fiatalos, modern nappalinak vagy a gyerekszobának. A képekről is látszik, hogy olyan puha, ölelgetni való huzatuk van, ami könnyen levehető és kézzel mosható, ami egy lábtartónál nagy előny tud lenni. Magasságuk 40cm, méretük 50x50cm. Fém lábakon állnak, és a lábzsákok EPS (expandált polisztirol) töltetűek, ezért ilyen jól formázhatóak. A lábtartó funkciójuk mellett mindegyik egy külön személyiség is ráadásul...soha nem tudhatod, ki vár rád a szobában. 

Neked hogy tetszik?

Kedvencem, a lábtartóm

Kedvencem, a lábtartóm

Kedvencem, a lábtartóm

Kedvencem, a lábtartóm

Tetszett? Mondd el itt!Oszd meg! Facebook | Twitter | Google+1