Soha, de soha nem találkoztam a környezetemben még azzal az első világbeli luxusproblémával, hogy jaj, már megint itt egy WC-papír guriga, úristen, most mi legyen vele? Pedig állítólag globális méreteket ölt, hogy "a hátrahagyott gurigák és a rendetlenség a fürdőszobákban bosszúságot okoznak, és gyakori vitaforrást jelentenek a háztartásokban". Biztos bennem és a családomban van a hiba, mert mi egészen könnyen megbirkózunk ezzel az előttünk tornyosuló problématömeggel. Hogy ne érjen az a vád, hogy nem érzem át kellőképpen a helyzet súlyát, jelentem, megkönnyebbültem, mert már nálunk is kapható az a WC papír, aminek a közepén "az egyetlen, toaletten lehúzható wc-papír-guriga", Aqua Tube® (az ® az fontos) van.

amit_a_wc-papirod_mesel_rolada-xmiss2.jpg

Egy 2010-es, nyilván az Aqua Tube® (az ® az fontos), más országokban Flush&Go® (az ® az fontos) technológia promóciójához készült, annak létjogosultságát alátámasztó felmérés szerint minden tizedik belga azt állítja, hogy nem ő szabadul meg a gurigáktól. Lehet, hogy egy spanyol, mert ők meg úgy érzik, hogy az esetek 75 százalékában mindig ők azok, akik lecserélik a papírt. A franciák viszont ravaszok: 13 százalékuk bevallotta, hogy direkt rajta hagyja a gurigán az utolsó lapokat, hogy a következőnek kelljen bajlódni vele. Na ilyen és ehhez hasonló okosságokat lehet megtudni az aquatube.eu weboldalról. Ezekből aztán sikerült egy akkora álproblémát generálni, ami legitimizálta azt, hogy az SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolaget, Svéd Cellulóz Rt.) tanult mérnökeinek "több mint 5 évet vett igénybe" kifejleszteni ezt az igazi fogyasztótársadalmi terméket, aminek csak a tesztelése során "több mint 10 000 gurigát húztak le a WC-n". Hát gratulálok.

Álprobléma-gyártás helyett a versenytárs mindeközben nem abba ölte a pénzü(n)ket, hogy egy "alternatív, kényelmesebb módszert" dolgozzon ki a gurigáktól való megszabadulásra, hanem - az intézményekben már bevált módon - a háztartási WC-papír tekercsek közepéből is kiiktatták a kartongurigát. Ja, hogy ezt így is lehet? Guriga nélkül? Félreértés ne essék, nem promótálom őket (ezért sem írom ki a márkát). De ők azért komolyabb tanúbizonyságát tették annak, hogy megy nekik a megszokott kereteken kívüli gondolkodás.

Egyébként meg tényleg van feszültség a WC-papír körül, de arról a lehető legritkábban tehet önmagában a hátrahagyott guriga. Ezerszer inkább családmegosztó, párkapcsolat-bomlasztó az új tekercs kihelyezésének a kérdése (kirakja-e?) és a papír tekeredési iránya. Na ezzel a teszttel simán le lehet buktatni a rejtett pszicho- vagy szociopatákat.

amit_a_wc-papirod_mesel_rolad-xmiss3.png

Egy biztos: aki nem cserél, nem azért nem cserél, mert nem tudja, mi legyen a gurigával.

amit_a_wc-papirod_mesel_rolad_xmiss6.jpg

A fogyasztók agóniája pedig fokozódik, ez a GYIK-ból világosan látszik: az Aqua Tube® (az ® az fontos) több olyan kérdést is felvet, ami miatt aggódni lehet. "Elképzelhető-e, hogy az Aqua Tube már az eldobása előtt elkezd feloldódni? De biztos, hogy nem fogja eldugítani a toalettemet? Okozhat-e ez problémát a víztisztító művek számára? Kell-e várni egy percet a guriga lehúzása előtt? Használhatom az öblítéshez a víztakarékos gombot?"

A kedvenceim: "A toaletten való lehúzás jobb az újrahasznosításnál? Arra biztatják a fogyasztókat, hogy ne hasznosítsák újra a gurigát?" "Egyáltalán nem. Ha eddig újrahasznosította a toalettpapír-gurigákat, tegyen ezután is így." Végre kimondták. Ha már papír, az újra- és továbbhasznosításnál jobb alternatíva nem létezik. Ennyi. Esetleg még azzal egészíteném ki, hogy aki eddig nem hasznosította újra a toalettpapír-gurigákat (és állítólag miattuk kellett ezt a csodát kifejleszteni), az egy kretén nyugodtan próbálja ki. Szuper érzés. Lehet, hogy ha ez a cég az értelmetlen innováció helyett mondjuk az újrahasznosításért kampányolna a csomagoláson (akár magán a gurigán), mint közösség többet érnénk el. Nyomtathatnának a fóliára például továbbhasznosítási tippeket.

Bevallom, én egyébként gurigapárti vagyok. Sőt, titkon mindenki az. Mert mindenki ismer valakit, akinek egyszer egy toalettpapír-guriga jól jött. Ha most hirtelen nem lennének, rögtön szükségünk lenne rájuk, és drága pénzért kellene megvenni őket valami kreatív hobbi boltban. Én még azt is szívesen látnám, és még fizetnék is érte (tudom, én sem leszek már hülyébb), ha fantáziadúsabb gurigák lennének a WC-papír tekercsek belsejében. Színesek. Mintásak. Hogy alig várjam, hogy lecsupaszodjanak, és végre hozzájussak a csodagurigámhoz. Fogyasztóként ez jobban motiválna, mint az Aqua Tube® (az ® az fontos). Talán mert vonzónak találom azt, hogy a továbbhasznosítás kimeríthetetlen lehetőségeket tartogat ezeknek az egyszerű kartonhengereknek a hasznos életük után. Bár szerintem az igazi hasznos életük pont akkor kezdődik, amikor lefogy róluk a toalettpapír.

amit_a_wc-papirod_mesel_rolad-xmiss4.png

Tetszett? Mondd el itt!Oszd meg! Facebook | Twitter | Google+1