Nyakunkon az eperszezon, az ember könnyen elcsábul, és néha többet markol, mint amennyit a család egyszerre meg fog (vagy akar) enni, pláne, hogy úgy olcsóbban hozzá lehet jutni. Pedig mindenki tudja, hogy az eper, és úgy általában minden bogyós gyümölcs (málna, szeder...) sajnos nagyon hamar megromlik. Még ha a lehető leggondosabban válogattad is ki az epret és sikerült erős, szép, egészséges szemeket beszerezni, akkor sem biztos, hogy jó vásárt csináltál. Ha nem vagy elég körültekintő, akár egy délután alatt kárba vész egy egész doboznyi drága gyümölcs, és mehet a kukába.

igy_lesz_sokaig_friss_az_eper-xmiss3.jpg

Van egy trükk, amivel az eper eltarthatóságát sokszorosára növelheted. Mégpedig az ecetes "fürdő". Bár azt mondják, hogy az epret még véletlenül se mosd meg, mielőtt hűtőbe teszed, mert ettől csak gyorsabban romlik, én most azt mondom, mosd csak meg, és sokkal tovább marad majd friss és egészséges.

Így marad tovább friss az eper
Amikor hazaértél a gyümölccsel, nézd át, és ha mégis találsz romlott szemeket, dobd ki őket. Az egészséges szemeket óvatosan tedd egy tálba, és öntsd le ecetes vízzel (1 rész ecet 3 rész víz, van, aki jobban higítja, de nekem ez bevált), hogy az ellepje. Finoman mozgasd meg benne az epreket, hogy biztosan mindenhol érje a szemeket.
Így marad tovább friss az eper
Pár perc múlva szűrd le az eperről a vizet, és így ecetesen (nem kell lemosni) terítsd el a szemeket egy konyharuhán vagy papírtörlőn. Hagyd őket teljesen megszáradni.

Erős szemek esetén gyorsíthatod a folyamatot a víz finom leitatásával, vagy akár a salátacentrifugával is megpróbálkozhatsz. (Málnánál, szedernél még véletlenül se, mert egy nagy trutymó lesz belőle.)

A titok? Nincs itt semmilyen titok. Az ecet elpusztítja a láthatatlan gombaspórákat, amelyek még az egészséges szemeken is ott vannak, így nem (vagy lényegesen kevesebb) lesz, ami szaporodásnak induljon ezért Te sokkal tovább élvezheted a gyümölcs frissességét. És ne aggódj, nem lesz ecetízű. Ha kételyeid vannak, próbáld ki először csak egy marék gyümölcsön. Ennyit megér, nem?

A teljesen száraz epreket tedd széles, lapos, papírtörlővel bélelt tálba, és a hűtőben tárold. (Ne tedd vissza az eredeti dobozba, vagy csak ha nagyon alaposan kimostad és megszárítottad, mert valószínűleg spórákkal szennyezett.) A szellőzés érdekében ne fedd le a tálat, vagy ha mindenképpen le kell fedned, akkor tegyél a fedél vagy fólia alá is egy összehajtogatott papírtörlőlapot, csak úgy a gyümölcs tetejére, hogy feligya a fedőn lecsapódó nedvességet.

Ha kipróbáltad, írd meg a tapasztalataidat, kíváncsi vagyok, Neked is működött-e, illetve ha van még bevált praktikád eper ügyben, oszd meg itt!

Fotók: [1] [2] [3]

Tetszett? Mondd el itt!Oszd meg! Facebook | Twitter | Google+1