A kicsi lakások tulajdonosai előbb-utóbb a helykihasználás mestereivé válnak és megtalálják azokat a megoldásokat, amelyek minden szituációban használhatóvá és élhetővé teszik akár a legkisebb tereket is. Mégis, vannak akik kapásból lemondanak bizonyos dolgokról, mert nem tudják, nem hiszik, hogy pár négyzetméteren is lehetséges "teljes életet" élni. Ha például azt mondanám, hogy vegyél egy kicsi lakásba egy hatszemélyes étkezőasztalt, biztos azt gondolnád, hogy nem vagyok normális. Hova tegyem? Cserébe akkor megkérdezem: vannak képek a faladon? Esetleg egy nagyobb, poszter méretű, úgy 130 vagy 150 cm magas? Mi lenne, ha ebből a fókuszpontnak is kiváló képből asztalt tudnál készíteni?

lehajthato_fali_asztal_ami_kep_is-xmiss9.jpg

Az értékes belső terek minél hatékonyabb kihasználásának egyik módja a csúsztatható, tolható, hajtható, nyitható, egyszóval átalakítható bútorok. Ha még egy kis csavar is van bennük, az az igazi. Imádom, amikor semmi sem az, aminek látszik. Ezért is szerettem bele az osztrák Ivydesign asztalkoncepciójába, amelynek lényege, hogy egy hatszemélyes asztalt az asztallap méretével megegyező faliképpé vagy tükörré alakíthatsz át pár másodperc alatt, és a falon tárolhatod.

lehajthato_fali_asztal_ami_kep_is-xmiss1.JPG

Az asztalképpel legalább másfél, ha a székeid is összecsukhatók több négyzetméter hasznos teret nyersz magadnak és a családodnak, hiszen lássuk be: ha kizárólag étkezésre használjátok, naponta körülbelül háromszor húsz percet töltötök az asztalnál (hétköznaponként még ennyit sem), utána pedig kerülgetitek.

lehajthato_fali_asztal_ami_kep_is-xmiss3.JPG

Brutálisan sokba kerül (a teljesen különállóan is használható, 4-6 személyes 2500 euró, a csak fal mellett használható, kétlábú verzió 1650 euró), úgyhogy nem rohanok most azonnal megvenni, de mint ötlet és inspiráció jól jöhet, és egy ügyes kezű asztalosnak valószínűleg nem okozna problémát elkészíteni. (Ügyes asztalosok! Mennyiért tudnátok egy ilyet elkészíteni?) Remélhetőleg egyszer tömeggyártásba kerül, és mondjuk egy nullával kevesebbe fog kerülni. Na annyit gondolkodás nélkül érdemes lesz rákölteni, ha egyébként egy modern, elegáns étkezőasztalra van szükséged, de a térbeli lehetőségeid korlátozottak. Annak is hasznos lehet, aki egy pótasztalt, vagy pótasztalokat szeretne így elrejteni, hogy az állandó étkezőasztalához illesztve nagyobb társaságot is fogadni tudjon. De még éttermekben is el tudom képzelni...

lehajthato_fali_asztal_ami_kep_is-xmiss8.jpg

Az alapötlet persze nem új, valószínűleg mindenki találkozott már a klasszikus lehajtható fali asztallal, aminek a lapját egy zsanérjain oldalra fordítható lécháromszög tartja. (Remélem pontosan fogalmaztam, ezen gondolkoztam egy kicsit.) Szűk konyhák megmentője, lehajtott állapotban majdnem olyan, mintha ott sem lenne. Majdnem. De mindenki tudja, hogy ott van, és hogy mi az ott. És teljesen mindegy, hogy miből van, de ronda. Ennél már csak az rondább, amikor még kis polcnak is használják lehajtott állapotban. Szóval én még szép lehajtható asztallal nem találkoztam (ha Te igen, küldj róla fotót). Mondjuk nem is várja el tőle az ember, hogy dekorációs funkciót is betöltsön. De miért is ne lehetne ez elvárás? Hogy amikor éppen nem a praktikus oldalát mutatja, akkor esztétikai értéke legyen? Csak mert kicsi a lakásom? Pont azért LEGYEN második funkciója! Ebbe az asztalképbe a plexiüveg mögé behelyezheted a személyes fotóidat, műveidet, gyűjteményeidet, vagy a kedvenc festményedről egy lenyomatot. Ha tükörre van szükséged (ez is a kicsi terek barátja), akkor pedig a Mirror Table az igazi megoldás, azaz a kép helyett tükröt teszel az asztallap aljára.

lehajthato_fali_asztal_ami_kep_is-xmiss2.JPG

Ezek az bükkfából és furnérlemezből készült asztalok gyárilag 130x85cm (csak falnál használatos) és 150x85cm méretekben készülnek, így a 75 centiméteres asztalmagasságot alapul véve a nagyobbik változatot 225 centiméteres magasságban kell felszerelni, hogy a falnál is használható legyen. De ha nincs ekkora asztalra szükséged, vagy éppen nagyobb kell, az sem baj. Végül is bármilyen méretben és alakban elkészíthető, ésszerű keretek között. A felső korlátokat itt nyilván a súly és a szabad falfelület jelenti. Egy kétméteres asztalképnek azért anyagtól függően már komoly súlya lehet, pláne tükörrel már nem az a falról lekapom kategória. Alsó korlátokról a különálló verziónál egyáltalán nem beszélnék, aki pedig csak egy kicsi falnál használható asztalt szeretne, és azon aggódik, hogyan fog mutatni a falon derékmagasságban a kép, az egy megosztott képkerettel ügyesen tegye csak a kép alsó felét lehajthatóvá, vagy helyezzen két képet (egy igazit, és egy asztalképet) egymás fölé.

Neked hogy tetszik? Látsz benne fantáziát?

Tetszett? Mondd el itt!Oszd meg! Facebook | Twitter | Google+1